Chociaż mikrobiom – zbiór wszystkich drobnoustrojów żyjących w ciele – w odchodach psów był szeroko badany, badania te ograniczały się głównie do psów udomowionych. W nowym badaniu naukowcy pobrali próbki mikrobiomów kałowych z różnych populacji geograficznych, aby lepiej zrozumieć, jak wyglądają na całym świecie.
„Wiele badań dotyczy tego, jak różne diety wpływają na mikrobiom psów. Chociaż są one obszerne, pracują z psami w ośrodkach weterynaryjnych, które prowadzą zupełnie inny tryb życia niż psy, które nie żyją jako zwierzęta domowe” – powiedział Karthik Yarlagadda, były doktorant w grupie Malhi. „Jest to podobne do tego, w jaki sposób badania nad mikrobiomami ludzi koncentrowały się na ludziach mieszkających w miastach i jedzących przetworzoną żywność”.
Aby pobrać próbki różnorodnych mikrobiomów, naukowcy zebrali kał z trzech lokalizacji geograficznych: zwierząt domowych z Afryki Południowej, bezpańskich psów i psów ze schronisk w Indiach oraz psów z wiejskiej wioski w Laosie. Próbki zebrano na kartach FTA, które zawierają substancje chemiczne, które zachowują DNA, aby można je było później zsekwencjonować i przeanalizować.
„Większość naszych wcześniejszych badań dotyczyła zwierząt, które trafiają do kliniki weterynaryjnej lub są trzymane w ośrodku badawczym; są szczepione i jedzą przetworzoną żywność” – powiedział Kelly Swanson, profesor nauk o zwierzętach i żywieniu. „Ale to różni się od zwierząt, takich jak te w Laosie, które żyją na zewnątrz i mają różnorodną ekspozycję środowiskową. Przeprowadzając te badania, możemy dowiedzieć się, co jest uważane za „normalne” dla różnych populacji na całym świecie”.
W każdym miejscu psy miały inną dietę. Psom ze schroniska karmiono ryż, soczewicę, jogurt i karmę dla psów; bezpańskie psy prawdopodobnie zbierały ludzkie resztki; wiejskie psy spożywały lokalne produkty rolne, w tym kukurydzę, kukurydzę, bambus, lepki ryż i ryby z pobliskich rzek; a zwierzęta domowe były prawdopodobnie karmione komercyjną karmą dla psów.
Co ciekawe, chociaż mikrobiomy w różnych populacjach różniły się, funkcjonalnie były takie same. „Fajnie było zobaczyć, że możesz mieć różne mikrobiomy, ale wszystkie spełniają tę samą funkcję metaboliczną. Na przykład psy, które spożywały nabiał w populacjach południowoafrykańskich i indyjskich, miały różne gatunki Lactobacillus , które prawdopodobnie były zaangażowane w tę samą ścieżkę, – powiedział Yarlagadda.
Oprócz porównania mikrobiomów psów z różnych lokalizacji geograficznych, naukowcy chcieli skontrastować te próbki ze starożytnymi mikrobiomami uzyskanymi ze skamieniałych psich odchodów. Przypuszczalnie psy żyjące na świeżym powietrzu i stosujące dietę mieszaną będą miały mikrobiomy podobne do starożytnych psów, co zapewni wgląd w to, jak industrializacja wpływa na drobnoustroje kałowe.
Naukowcy rzeczywiście zaobserwowali, że mikrobiomy dawnych psów bardzo przypominały populacje spoza USA, potencjalnie z powodu nakładających się diet i większej ilości ekspozycji środowiskowych. Dalsze prace pozwolą wyjaśnić, czy różnorodność ludzkiego mikrobiomu w środowiskach nieuprzemysłowionych będzie również podlegać podobnym trendom.
„Korzystając z technik sekwencjonowania z poprzedniego badania, chcemy znaleźć więcej danych na temat starożytnych mikrobiomów u różnych gatunków psów” – powiedział Ripan Malhi (GNDP/GSP/IGOH), profesor antropologii. „Ponieważ wiemy, z czego składała się ich dieta, możemy przeprowadzić więcej porównań, aby zobaczyć, jak dieta wpływa na mikrobiom”.
Badanie „Geograficznie zróżnicowane próbki psowatych zapewnia nowy wgląd w mikrobiomy przedprzemysłowe” zostało opublikowane w Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences i można je znaleźć pod adresem 10.1098/rspb.2022.0052. Badanie zostało sfinansowane przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych i University of Illinois Urbana-Champaign.
Napisz nam co o tym myślisz